svenska avundsjukan.....vett och etikett.....

Jag tror inte jag har mött någon annanstans denna otroliga avundsjukan och skitsnacket som cirkulerar i hästvärlden. Jag har pysslat med hästar i över 30 år men även med hundar då jag tidigare haft kennel. Flera olika arbeten och studier, är egen företagare med konkurenter......men har aldrig mött så mycket "jag vet bäst"" som inom hästvärlden....
 
Olika nivåer på hästfolk, allt från nybörjar ridskoleryttare till ryttare på profissionell nivå....denna avundskjuka och skitsnacket.....Varför måste ALLA lägga sig i vad alla andra gör??
 
Vaför kan man inte glädjas åt andras framgång??
Man måste hela tiden vara där och ha synpunkter, antingen på hästen, ryttaren, utrustningen osv.....
 
Jag har under många år haft unghästar som jag ridit in själv och tagit upp så småningom i tävlingsklasser. Då jag med stor sorg fick ta bort min älskade unghäst beslöt jag mig för att köpa en häst som redan var på gång upp i klasserna....Inte helt billig men ändå min satsning.... ja jag har dyr utrustning till min häst...men det är något jag valt...något jag arbetat hårt för att ha råd att köpa....varför måste människor kommentera det??
 
Samma sak vad det gäller min nya 1 åring.... det är min investering......!!!
 
Jag tycker det är jättroligt att det går bra för andra människor som delar samma intresse som mig...även om man är på helt olika nivåer. Någon kanske inte har världens dressyrhäst med supergång men älskar att tävla ändå, fast man kommer sist....so what??
Någon kanske inte ens vill tävla men tränar och tränar bara för att det är roligt och för sin egen utveckling....andra kanske inte vill utvecklas alls, utan tycker just BARA att det är roligt att rida....
 
I Sverige är det är viktigt att vara politiskt korrekt. I verkligheten värderar vi våra medmänniskor bl a efter deras utseende och förmågor utifrån de värderingar vi själva har och om hur vi tycker det skall vara. Ryttarvärlden har sin egen kultur där det handlar mycket om vilken häst man har och hur många tävlingar man deltagit i och hur många rosetter man har skördat.
 
Vi delar ALLA samma intresse men vi har olika mål och visioner....varför leta fel och brister hos alla istället för att lyfta det som är positivt....att få en klapp på axeln....det där såg bra ut....eller när man rider ett pass i ridhuset och det står en människa på läktaren som man inte känner som säger:  - vilken fin häst du har....!!
 
Sådant värmer i hjärtat och man blir lite stolt... allt sådant bidrar till utveckling så vi alla kan bli ännu bättre...istället för att klanka ner på varandra och det slutar nästan med att folk ber om ursäkt för att de rider illa eller sitter illa.... Fram med POSIVITETEN!!
 
ALLA KAN!! på sin egen nivå...
 
 
Jag tror de allra flesta vet vad jag menar. Och jag hävdar inte att ALLA hästmänniskor saknar hyfs. Jag känner många supertrevliga. 

Men många gör det. Saknar hyfs. Vanligt jäkla folkvett faktiskt. Så här kommer lite vett o etikett!! 
 
 
Vett och etikett för hästfolk
 
- I ridhus och på ridbanor: hälsa. Säg hej när någon kommer, och hejdå när någon går. Visa hänsyn mot andra under ridningen.
- I stallen: hälsa. Du behöver kanske inte skaka hand med varenda människa, men säg hej, eller nicka åtminstone.
- På nätet: innan du skriver något elakt, fundera på om det är värt att göra någon annan ledsen för att du själv ska få avreagera dig. Fundera på varför du vill skriva något elakt.
- På tävling: var vänlig mot funktionärerna. De står ute i alla väder på sin fritid för att du eller ditt barn ska få tävla. Om det varit bra, varför inte skicka ett tackmejl till klubben efteråt?
- Tänk inte bara på dig själv och din egen häst. Ni kan inte kan få mer rättigheter och plats i stall och ridhus än vad andra har har. 
- När du ser någons häst för första gången: påpeka det som verkar trevligt med den. Säg inte "oj vad liten!" eller "vilken konstig hals den har". Det finns alltid något trevlig att säga.
 * När du är på vippen att lägga dig i något, hejda dig och fråga dig om det verkligen, verkligen är nödvändigt.
-Se inte ner på dem som håller på med andra grenar än din egen. Vi delar ju i grunden samma intresse, och hästfolk skulle ha mer ut av att samarbeta och hålla ihop än av att motarbeta varann
 
Tänk på att ALLA kan lära sig någonting av varandra!!
 
kram på er